Ingemar Lönnbom – kort biografi

Bakom sajten lonnbom.se står jag som heter Ingemar Lönnbom och driver företaget Lönnbom media. Lönnbom media är för närvarande vilande, eftersom jag är fast anställd journalist på Blekinge läns tidning.

Innan jag 2018 blev fast anställd var jag exempelvis involverad i produktionen av en 120 sidors broschyr om byggnadsminnen i Blekinge, förbättringsarbetet SAMSPEL (samverkan mellan landstinget och kommunerna i Blekinge) samt som kommunikatör för Folkpartiet i Karlskrona. Jag var också representant för Sveriges Författarförbund i Blekinge med mera.

Under åren 2009-2012 hade jag titeln stabschef på Boverket, vilket innebär att jag satt i verkets ledningsgrupp, hade formellt ansvar för verksledningens kommunikation internt och externt med mera –  och skulle se till att ledningen, enkannerligen generaldirektören, hade goda förutsättningar att utföra sina arbetsuppgifter.

Kommunikationskonsult

Det är inte alltid lätt att förklara vad man håller på med som egen företagare i kommunikationsbranschen. De senaste åren, från 2012, har varit mycket omväxlande. Det mest långvariga uppdraget har varit projektet Rotbygd som Lönnbom media initierade tillsammans med AB audiola. Dessutom har jag arbetat med det internationella konstprojektet Art Line, Landstinget Blekinge, Länsstyrelsen, åt Västblekinge Miljö AB, med flera i samarbeten med med Pernillas grafiska, Hans Andersson och många andra.

Egen företagare

Innan jag år 2005 fick anställning vid Boverket (då som informatör) arbetade jag under elva år som egen företagare, med mycket stor bredd. Författare och bokredaktör, nyhetsbrevsproducent, radiojournalist med kulturinriktning, frågesportsredaktör (såväl Vi i femman som PRO), teaterrecensent, moderator, utställningsproducent, dokumentatör, fotograf etcetera. Jag var också aktiv i föreningslivet, bland annat ordförande i föreningen Bibliotekets vänner i Karlskrona, där jag efterträdde Bo Swahn. Föreningslivet är spännande och jag har nyligen tagit upp detta intresse igen och är för närvarande sekreterare i Harry Martinson-sällskapet, det nationella litterära sällskap som förvaltar det litterära och idémässiga arvet efter denne författare som föddes i Jämshög, men vars författarskap speglar kosmos. Jag är också Blekinges representant i Sveriges Författarförbund.

Bokmässan varje år

När en litterär regional arbetsgrupp bildades i Blekinge läns bildningsförbunds hägn, någon gång kring millennieskiftet, deltog jag med liv och lust i dess arbete. Under fyra drev vi projektet Bok i Blekinge, där Blekinge var representerat på den stora Bokmässan i Göteborg (100 000 besökare).Ett år utan att tillbringa fyra dagar på Bokmässan är för mig ett förlorat år. Som styrelseledamot i Harry Martinson-sällskapet har jag haft nöjet att både arbeta i sällskapets monter, dokumentera ett antal föredrag och själv hålla några på De litterära sällskapens scen. Bokmässan är framför allt ett forum för kontaktskapande och flera gånger lyckades jag exempelvis hitta goda föreläsare till programverksamheten i Bibliotekets vänner där.

Projekt genom åren

Tiden som egen företagare inbegrep alltså ett antal arbetsuppgifter med historisk och kulturell anknytning med projekt som boken ”Med smak av Blekinge” tillsammans med Susanne Ström, Mats Kockum och Jan-Öjvind Swahn, redaktionellt arbete med Michael Helgessons böcker om 1780-talets Karlskrona, redigering av informationsskyltarna ”Örlogsstaden Karlskrona” under ledning av Tom Ohlsson och Leifh Stenholm för att bara nämna några exempel. Här fick jag spelrum för mitt starka historieintresse, men också utmaningen att föra ut detta till en bred allmänhet på ett tilltalande sätt.

År 2000 gav jag på eget förlag ut Blekingehistorian ”Från Danmarks vedbod till Sveriges trädgård” och år 2005 på Bilda förlag landskapsboken ”Blekinge”.

Radio Blekinge – och ännu mera Karlskrona-anknytning

Åren 1980-94 var jag reporter och nyhetschef på Radio Blekinge. Från början kommer jag från en liten by vid Kalmarsund, Ödängla, i Mönsterås kommun. Men tre generationer av mina förfäder var båtsmän åren 1755-1811 och tillbringade mycken tid i Karlskrona. Dessutom är jag mäkta stolt över att min farmors farfars farfars far var en av de första borgarna i den nygrundade staden Karlskrona år 1680. Enligt historikern Janrik Bromée var Jöns Berg, som denne förfader hette, den förste som byggde stadsgård på Trossö. Han finns också med namn och allt i den första borgarmatrikeln från år 1681. Så lita på att jag har känsla för Karlskrona och Blekinge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s