Navarch: Arkitektur, världsarv och modern teknik

Artikel skriven 2003 och publicerad i Blekinge Nu (länsstyrelsens nyhetsbrev):

Drygt fyra år efter upphöjelsen till världsarv är Örlogsstaden Karlskrona gediget etablerad i prestigeladdade internationella sammanhang. Ett sådant är ”NAVARCH”, en förkortning som står för Naval Architecture (örlogsarkitektur). Det är ett omfattande EU-projekt som har lett till en webbplats och en guidebok.

NAVARCH omfattar fyra europeiska orter: Medway/Chatham i England, Rochefort i Frankrike, Sveaborg/Helsingfors i Finland och Karlskrona i Sverige. Samtliga har världsarv med örlogsanknytning.

NAVARCH syftar bland annat till att presentera orternas historiska byggnader och miljöer för allmänheten. Guiden är på fyra språk och här presenteras ett urval av byggnader, anläggningar och platser från respektive ort.

Webbplatsen, www.navarch.org, har utformats av studenter vid ”Hyper Island school of new media”, den framgångsrika medieutbildningen, inrymd i det gamla militärhäktet på Stumholmen i Karlskrona – mitt i världsarvet. Det har blivit en sober och lättmanövrerad informationskälla som tilltalar inte minst synsinnet.

Här kan man bland annat se en bild av Karlskronas imposanta stortorg, en bild som går hela varvet runt. Med digital teknik och datorprogram har studenterna på Hyper Island ”sytt ihop” cirka 20 bilder till en, det blir alltså ett virtuellt panorama (tekniken heter QTVR).

Som bekant är viktiga delar av Karlskronas världsarv stängt för allmänheten. Navarch ger med de virtuella bilderna en unik möjlighet att uppleva exempelvis örlogsvarvet inifrån, utan att begära särskilt tillstånd eller följa med en guidad tur.

Pär Tångeberg, som är en av studenterna från Hyper Island som deltog i NAVARCH, han var projektledare:

– Det var roligt att vara med om att föra ihop de fyra städerna, säger han. Resorna och arbetet utfördes utöver skolans kurser.

Eftersom detta är ett tidsbegränsat projekt kommer webbplatsen inte att ligga kvar på Internet för evigt. Så den som vill uppleva och jämföra de fyra världsarven måste passa på före hösten 2004, eller köpa boken, som har i princip samma innehåll (utom de virtuella bilderna förstås).

Karlskrona kommun, samhällsbyggnadsförvaltningen, har haft det övergripande ansvaret för projektet. Projektledaren Malin Eriksson, själv planarkitekt, hoppas att både webbplatsen och inte minst boken kommer till användning i museernas och turistbyråernas dagliga verksamhet.

—–

Vad hände med detta förnämliga arbete, undrar kanske läsaren. Tyvärr finns Navarch.org inte kvar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s