Föredrag
Nu kan du anlita mig som föredragshållare!
Medlemsmöte, årsmöte, konferens – jag ställer upp i alla sammanhang och ger nya vinklar på välkända ämnen eller berättar om något ingen känner till sedan tidigare! Kort eller långt, humoristiskt och/eller seriöst, med eller utan bilder. Jag skräddarsyr föredrag och kåserier till föreningar och seminarier – du kan med andra ord själv komma med önskemål om vad du vill att jag ska berätta om. Mer än 30 års omväxlande yrkesliv inom medier, litteratur och statsförvaltning har gett mig insikt i många ämnen:
Blekinges historia
Först skrev jag boken om Blekinges historia från stenålder till nutid: ”Från Danmarks vedbod till Sveriges trädgård” – nu vill jag berätta mer!
Blekinge har en dramatisk historia, först som gränsland mellan Danmark och Sverige och senare ställt inför utmaningar av andra slag, utvandring, farsoter, växlande konjunkturer. Några exempel på ämnen som jag gärna utvecklar:
- Därför var de svenska kungarna tvingade att erövra Blekinge. Maktpolitik och oväntade paralleller med Ryssland!
- Boken ”Från Danmarks vedbod till Sveriges trädgård” – så kom den till och därför heter den som den heter. Om Blekinges förhållande till Danmark genom århundradena.
- Blekinges städer. Blekinge är unikt genom att redan på 1700-talet var andelen invånare som bodde i städerna lika högt som det blev i Sverige som helhet först på 1930-talet. Om hur storpolitik påverkade vårt stadslandskap och hur människorna levde i städerna.
Blekinges kultur
Efter mer än 30 år som konsument och producent av kultur och kulturjournalistik i Blekinge är jag full av beundran inför den kreativitet som landskapet står för!
- Blekinges byggnadsminnen. Länsstyrelsen gav mig 2015 uppdraget att skriva om Blekinges närmare 90 byggnadsminnen. Nu kan du boka ett föredrag som anpassas efter var föredraget hålls. Många bilder, även interiörer som man normalt inte får besöka.
- Blekinge som litterärt landskap. Om litteraturen som har skapats i och om Blekinge, hur författare genom tiderna har beskrivit landskapet och dess invånare.
- Offentlig konst i Blekinge. En bildsvit med intressanta fakta om konstnärer och verkens tillkomst plus mina personliga kommentarer. Här finns exempel från samtliga Blekinges kommuner.
- Blekinges litteratursatsning på Bokmässan i Göteborg. Minnen från det lyckade projektet ”Bok i Blekinge”, inklusive filmbilder och intervjuer med bland andra Katarina Mazetti.
- Kulturkapitlet i boken ”Blekinge”. Jag berättar om tillkomsten av landskapsboken ”Blekinge” från 2005 och om det material som inte fick plats i kapitlet om Blekinges kultur.
- Harry och jag. Harry Martinson fick nobelpriset i litteratur 1974 och sätts ibland på en finkulturell piedestal. Men det finns så mycket humor i hans diktning och så mycket språklig skönhet att det vore synd om han inte blir läst bara för att han fått stämpeln ”svår”. Jag berättar personligt med många citat ur Martinsons diktning – och om det aktuella arbetet i Harry Martinson-sällskapet, där jag för närvarande är sekreterare.
- Cello och jag. Kåsören Olle Carle arbetade som journalist i Karlskrona och revyade i Ronneby! Minnen och uppläsning.
Blekinges mat
Finns det någon matkultur i Blekinge? Det fanns en och annan som skrattade, när Susanne Ström och jag presenterade vår bokidé för snart 20 år sedan. Idag är boken ”Med smak av Blekinge” fortfarande efterfrågad – och den lokala matkulturen lever, mera vital än någonsin.
- Med smak av Blekinge. Om hur boken med detta namn kom till och om Blekinges matkultur. Föredrag som går att variera på många olika sätt.
- Brännvinslandet Blekinge. Ett exempel på ett specialområde hämtat ur boken och kompletterat. Om dryckesvanor och brännvinskungar, plus en del om matkulturen.
Blekinges ortnamn
Vad betyder Pinkaremåla? Kommer önamnet Senoren från spanska sjömän? Det blir ofta många frågor under och efter föredraget om Blekinges ortnamn, som jag självklart anpassar efter var det hålls. Ortnamn kan ge oanade upplysningar om sådant som har hänt i våra trakter och om hur människorna har tänkt och skapat genom århundradena. På senare tid har detta varit det i särklass populäraste av mina föredrag. Intresset vaknade redan i mina gamla hemtrakter i Småland, där jag gjorde undersökningar, skrev och publicerade min första skrift redan 1974.
Folktro i Blekinge
I början av 1980-talet reste jag som ung radioreporter runt i Blekinge och intervjuade personer som förde berättartraditionen om näcken, skogsnuvan, sjörået, gastar, hemsökta hus och annat oförklarligt. Nu för jag traditionen vidare. Släck ner i lokalen och låt mig berätta…
Min egen väg
Från reporter på Radio Blekinge till egen företagare inom medier, historia och författande. Vill berätta – inte så mycket om mig själv utan om människor jag har mött och som betyder och har betytt mycket, blekingebor och andra.
- Blekinges radiohistoria. År 2002 fyllde lokalradion i Blekinge 25 år. Jag fick uppdraget att samla material till en utställning som visades både i Radio Blekinges lokaler och på Blekinge museum. Nu berättar jag hela historien från 1920-talet och fram till våra dagar.
- Nyhetschef på Radio Blekinge. Åren 1991-1994 arbetade jag som chef för nyhetsredaktionen på Radio Blekinge. Det var en spännande tid med utmaningar av allehanda slag, bland annat kraftigt utökade sändningar och flytt från Alamedan till hattfabriken i Karlskrona.
- Revyminnen. 1991-95 var jag med och satte upp fýra lokalrevyer i Karlskrona. Nu berättar jag om livet bakom kulisserna och ger exempel på kupletter och sketcher som kom upp på scenen – och sådana som inte gjorde det!
- Vi i femman! Under åren 1999-2007 konstruerade jag frågor till samtliga lokalradiostationer som sände det populära programmet ”Vi i femman”. Nu berättar jag minnen från den tiden och ordnar en frågesport i din förening med några av de hundratals frågor som jag då funderade ihop. Är du lika smart som en femteklassare?
- Frågesport för vuxna. Om du önskar en mera vuxenanpassad och renodlad frågesport, kommer jag mer än gärna till din förening och ger er en rolig kväll med utmaningar för minnet och smilbanden.
Statliga myndigheter – onödvändigt ont eller nödvändigt gott?
Jag har under mina mer än 30 yrkesverksamma år haft möjlighet att betrakta statliga myndigheter från alla aspekter: som granskare (1975-94), uppdragstagare (1994-2005), anställd och delvis ledningsansvarig (2005-2012). Våra svenska myndigheter är en tämligen unik företeelse som har en viktig roll i den maktbalans som ska skydda oss från maktövergrepp och skadliga beslut. Ofta riktas välförtjänt kritik mot dessa organ i medborgarens tjänst, men ibland är den orättvis. Det är absolut inte säkert att det vore bättre om myndigheterna avskaffades! Jag lovar ett engagerat föredrag som garanterat leder till en spännande diskussion – och det finns alltid aktuella exempel att fundera kring.
Moderator
Du har väl inte missat att du också kan anlita mig som moderator, programledare, debattledare? Läs mera här.