Blekinges matsida
Blekinges matsida (under import från galatea.nu)
I snart 20 år har Lönnbom media arbetat med och anordnat föredrag om Blekinges genuina matkultur. Innehållet på den här sidan har kommit till vid olika tidpunkter sedan arbetet med boken ”Med smak av Blekinge” inleddes 1995.
Med smak av Blekinge
så heter boken om mat,
människor och miljöer i Blekinge
”Med smak av Blekinge”
blev en enorm succé. Den utsågs den 21 november 1998
till årets Blekingebok.
Blekinge museum har tryckt en ny upplaga, så att den nu
ännu efter så många år finns att köpa.
Andra böcker om Blekinges matkultur:
Kulinariska utflykter i Sveriges trädgård (Ann-Mari Williamsson)
Matkultur i Blekinge
Med Blekinges kultur på Skansen 2-3 maj 1998:
En liten del av de 80 blekingar som slog ett slag för Blekinges kultur på Skansen i Stockholm: Iréne Carlsson, Stig Claesson, Hugo Jahnsson, Ingemar Lönnbom, Anne-Lie Jägerbark, Gun Persson, Ulrika Segre och Kjell Paulin. De står mitt i Blekinge museums utställning om blekingsk matkultur, Med smak av Blekinge. (foto: Inge Wijk) Under två dagar, lördag och söndag 2-3 maj 1998 hade Skansen i Stockholm stark blekingeprägel. I Kyrkhultsstugan hördes spelmansmusik och på planen framför tillverkades stärkelse på gammalt vis. Julträd snidades, korgar bands, blekingesöm broderades och bildvävar vävdes. Märkligt nog var allt en del av Stockholms kulturhuvudstadsår. Skansen har nämligen gjort en satsning under namnet "Sverige är mer" vilket syftar på allt utanför Stockholm, och det är som bekant en hel del. En del av Skansen-året är också en fokusering på vår matkultur från norr till söder "Smaka på Sverige" där man samarbetar med LRF och Vuxenskolan. Lägg därtill bygdegårdarnas riksförbund och vi har de stora organisationerna bakom blekingehelgen på Skansen. Den höll på att inte bli av, men intresset från hantverkare och andra företrädare för genuin blekingekultur var så stort att man förstod att det inte skulle gå an att utebli. På bara några veckor har Ulrika Segre, projektledare, trummat samman drygt 80 deltagare, varav hälften från Hamboringen. Många stockholms-blekingar passade på att besöka Skansen dessa dagar, kanske främst lördagen som bjöd på rent sommarväder. Här kunde de riktigt frossa i hembygdsnostalgi, slöjd och handarbeten, kroppkakor, folkdanser, blekingevisor med Inge Wijk, Blekinge museums utställning om landskapets matkultur. Men här fanns också nymodigheter som vildsvinskorv från Eriksberg, groddar från Östra Stensjö, det senaste utbudet från böndernas saluhall och Gun Perssons unika fiskbenssmycken från Nogersund. Här bjöds inte bara lekamlig spis utan även andlig. Skådespelaren Palle Granditsky läste ur Harry Martinsons Nässlorna blomma efter en inledning av Gunborg Larsson från Martinsonsällskapet. En grupp från Stärkelsen och Jämshögs hembygdsförening berättade om en av landskapets tidigaste livsmedelsindustrier, stärkelseframställningen, och visade hur man gjorde stärkelse innan maskinerna tagit över. Barnen kunde prova på att sy blekingesöm eller tälja i trä. Allt var uppskattat och skansenchefen själv, Anna-Greta Leijon gick runt bland alla blekingar och förhörde sig särskilt om hur man tillverkar julträd. Vi får väl se om det kommer en beställning till Lilly och Lars Pettersson i Rödeby, som tillverkar sådana och som naturligtvis också förevisade sin konst på Skansen.
Med smak av Blekinge innehåller mer än 100 recept på gamla
och nya blekingerätter, men också ett stort antal
artiklar, notiser och reportage från ett landskap med en
rik och spännande kulturhistoria. Inledningsartikeln är
skriven av professor Jan-Öjvind Swahn , Lund,
uppvuxen i Blekinge och ledamot av Skåneländska
gastronomiska akademien.
Författare till Med smak av Blekinge är Susanne
Ström och Ingemar Lönnbom, ett 60-tal bilder har
skapats av fotograf Mats Kockum, och boken ges ut av
Blekinge Museum.
Med smak
av Blekinge – det är en sillamacka på lövmarknaden
i Karlskrona eller en tallrik ålsoppa i ett fiskeläge
på Listerlandet. Men det är också vildsvinsfilé och
mandeltårta, laxburgare och finsk kålrotslåda. I
Blekinge möts mattraditioner från många håll, Skåne
och Småland, kust och skog. Det blir något alldeles
eget som ändå är märkvärdigt välbekant.
Med smak av Blekinge är både kokbok och
historiebok, inspiration och kunskap. Moderna recept på
gammal grund har sin givna plats i Med smak av
Blekinge, som erbjuder tradition och förnyelse.
Innehåll i Med smak av
Blekinge:
- Rålåpor, bulsa och passlor –
sid 8- En blekingsk matprofil – finns
den? av Jan-Öjvind Swahn – sid 10- Bättre dricka mjölken än
äta kon – om mjölk, ost och smör – sid 19- Tre laster – Tobak, brännvin
och kaffe – sid 25- Rågbröd, siktebröd och
nödbröd – Vårt dagliga bröd – sid 30- Stenugnsbakat bröd, en
levande tradition – sid 39- Ta en kaka till – kaffebordets
fröjder – sid 41- Torparliv i Asarum anno 1905 –
sid 47- Matgumman – en blekingsk Kajsa
Warg – sid 53- Högtid och gille – livets
krydda – sid 56- Ett stänk hedendom – från
hemslakt till charkdisk – sid 67- Frosseri och fattigdom i
1700-talets Carlscrona – sid 81
- ”Lantan” i
Bräkne-Hoby – sid 88- Ingen punsch – utan veranda –
sid 91- Att dricka sig till hälsa –
sid 97- Vild mat – sjöfågel och
skogsbär – sid 101- Kroppkakan – ett kärt besvär
– sid 107- Mat på Marielunds gård – sid
113- Vad havet ger – från
torskhuvud till laxstjärt – sid 117- Vrakekefiske – sid 122
- Ålfiske på Lister – sid 124
- Kungligt fiske i Mörrum – sid
126- Ärtor och fläsk på menyn i
300 år – sid 135- Från jord till bord – mat
från trädgården – sid 141- Kaksi makkaraa – invandrad mat
– sid 149- Ord och uttryck om mat – sid
154- Receptregister – sid 156
- Litteratur och källor – sid
157- Karta över mat-Blekinge – sid
160- Dessutom
- Rätter och hushållstips ur
handskrivna receptböcker- Läckra recept, speciellt
framtagna för ”Med smak av
Blekinge”
Läsare berättar sin bästa matminnen: |
|
Ingrid Wilhelmsson i Färjestaden skriver: Blekingska rågskorpor naturligtvis. Jag är blekingska från början men är nu bosatt på Öland sedan 20 år.När jag hälsar på i Blekinge köper jag alltid med mig rågskorpor. Hälsningar Ingrid Wilhelmsson i Färjestaden Det är ingen tvekan om att kroppkakor är enormt populära bland blekingar och exilblekingar. Maria Lexhagen som flyttat till vackra Jämtland skriver: Kroppkakor är en given måltid som min mor lagar till mig när jag kommer till Karlskrona på ett av mina sällsynta besök från Jämtland där jag numera bor. Tveklöst har hon många års erfarenhet av att göra kroppkakor (gråa skall det vara) som gör att de blir alldeles speciellt goda och värda att vänta länge på. |
Norrlänningarnas palt kommer inte ens i närheten vad gäller smakupplevelse och utseende även om många tycker att de kan jämföras med kroppkakor, ack så fel de kan ha, de har nog helt enkelt aldrig smakat RIKTIGA kroppkakor. Gud hade en alldeles särskilt god dag då han ”gjorde Blekinge med kroppkakor!” Ylva och Göran i Växjö skriver Hej Ingemar! Vi är förvisso inga blekingar, ej heller smålänningar – men sommarölänningar. Och vi älskar kroppkakor. De allra bästa finns sommartid i Källa, Ninnis kroppkaksbageri. Vi gillar verkligen din hemsida också. Vänliga hälsningar, fd kollegorna Ylva Axberg och Göran Winberg, Växjö. En anonym surfare skriver: Kroppkakor!!! Köttets lust måste vara rökt lätt saltat skuret fläsk. En annan läsare tycker: Pannkakor med glass. Smakar ljuvligt – å samlar mina barn runt köksbordet och jag har pannkaksreceptet i huvudet. |