Blekinges matsida

Blekinges matsida (under import från galatea.nu)

I snart 20 år har Lönnbom media arbetat med och anordnat föredrag om Blekinges genuina matkultur. Innehållet på den här sidan har kommit till vid olika tidpunkter sedan arbetet med boken ”Med smak av Blekinge” inleddes 1995.

 

Med smak av Blekinge
så heter boken om mat,
människor och miljöer i Blekinge
”Med smak av Blekinge”
blev en enorm succé. Den utsågs den 21 november 1998
till årets Blekingebok.

Blekinge museum har tryckt en ny upplaga, så att den nu
ännu efter så många år finns att köpa.

Andra böcker om Blekinges matkultur:
Kulinariska utflykter i Sveriges trädgård (Ann-Mari Williamsson)
Matkultur i Blekinge

Med Blekinges kultur på Skansen 2-3 maj 1998:

 En liten del av de 80 blekingar som slog ett slag för
 Blekinges kultur på Skansen i Stockholm: Iréne
 Carlsson, Stig Claesson, Hugo Jahnsson, Ingemar Lönnbom,
 Anne-Lie Jägerbark, Gun Persson, Ulrika Segre och Kjell
 Paulin. De står mitt i Blekinge museums utställning om
 blekingsk matkultur, Med smak av Blekinge.
 (foto: Inge Wijk) 
 
 Under två dagar, lördag och söndag 2-3 maj 1998
 hade Skansen i Stockholm stark blekingeprägel. I
 Kyrkhultsstugan hördes spelmansmusik och på planen
 framför tillverkades stärkelse på gammalt vis.
 Julträd snidades, korgar bands, blekingesöm broderades
 och bildvävar vävdes. Märkligt nog var allt en del av
 Stockholms kulturhuvudstadsår. 
 Skansen har nämligen gjort en satsning under namnet
 "Sverige är mer" vilket syftar på allt
 utanför Stockholm, och det är som bekant en hel del. En
 del av Skansen-året är också en fokusering på vår
 matkultur från norr till söder "Smaka på
 Sverige" där man samarbetar med LRF och
 Vuxenskolan. Lägg därtill bygdegårdarnas riksförbund
 och vi har de stora organisationerna bakom blekingehelgen
 på Skansen.
 Den höll på att inte bli av, men intresset från
 hantverkare och andra företrädare för genuin
 blekingekultur var så stort att man förstod att det
 inte skulle gå an att utebli. På bara några veckor har
 Ulrika Segre, projektledare, trummat samman drygt 80
 deltagare, varav hälften från Hamboringen. 
 Många stockholms-blekingar passade på att besöka
 Skansen dessa dagar, kanske främst lördagen som bjöd
 på rent sommarväder. Här kunde de riktigt frossa i
 hembygdsnostalgi, slöjd och handarbeten, kroppkakor,
 folkdanser, blekingevisor med Inge Wijk, Blekinge museums
 utställning om landskapets matkultur. Men här fanns
 också nymodigheter som vildsvinskorv från Eriksberg,
 groddar från Östra Stensjö, det senaste utbudet från
 böndernas saluhall och Gun Perssons unika
 fiskbenssmycken från Nogersund.
 Här bjöds inte bara lekamlig spis utan även andlig.
 Skådespelaren Palle Granditsky läste ur Harry
 Martinsons Nässlorna blomma efter en inledning av
 Gunborg Larsson från Martinsonsällskapet. En grupp
 från Stärkelsen och Jämshögs hembygdsförening
 berättade om en av landskapets tidigaste
 livsmedelsindustrier, stärkelseframställningen, och
 visade hur man gjorde stärkelse innan maskinerna tagit
 över. 
 Barnen kunde prova på att sy blekingesöm eller tälja i
 trä. Allt var uppskattat och skansenchefen själv,
 Anna-Greta Leijon gick runt bland alla blekingar och
 förhörde sig särskilt om hur man tillverkar julträd.
 Vi får väl se om det kommer en beställning till Lilly
 och Lars Pettersson i Rödeby, som tillverkar sådana och
 som naturligtvis också förevisade sin konst på
 Skansen.

Med smak av Blekinge innehåller mer än 100 recept på gamla
och nya blekingerätter, men också ett stort antal
artiklar, notiser och reportage från ett landskap med en
rik och spännande kulturhistoria. Inledningsartikeln är
skriven av professor Jan-Öjvind Swahn , Lund,
uppvuxen i Blekinge och ledamot av Skåneländska
gastronomiska akademien.
Författare till Med smak av Blekinge är Susanne
Ström och Ingemar Lönnbom, ett 60-tal bilder har
skapats av fotograf Mats Kockum, och boken ges ut av
Blekinge Museum.

Med smak
av Blekinge
– det är en sillamacka på lövmarknaden
i Karlskrona eller en tallrik ålsoppa i ett fiskeläge
på Listerlandet. Men det är också vildsvinsfilé och
mandeltårta, laxburgare och finsk kålrotslåda. I
Blekinge möts mattraditioner från många håll, Skåne
och Småland, kust och skog. Det blir något alldeles
eget som ändå är märkvärdigt välbekant.
Med smak av Blekinge är både kokbok och
historiebok, inspiration och kunskap. Moderna recept på
gammal grund har sin givna plats i Med smak av
Blekinge,
som erbjuder tradition och förnyelse.

Innehåll i Med smak av
Blekinge:

  • Rålåpor, bulsa och passlor –
    sid 8
  • En blekingsk matprofil – finns
    den? av Jan-Öjvind Swahn – sid 10
  • Bättre dricka mjölken än
    äta kon – om mjölk, ost och smör – sid 19
  • Tre laster – Tobak, brännvin
    och kaffe – sid 25
  • Rågbröd, siktebröd och
    nödbröd – Vårt dagliga bröd – sid 30
  • Stenugnsbakat bröd, en
    levande tradition – sid 39
  • Ta en kaka till – kaffebordets
    fröjder – sid 41
  • Torparliv i Asarum anno 1905 –
    sid 47
  • Matgumman – en blekingsk Kajsa
    Warg – sid 53
  • Högtid och gille – livets
    krydda – sid 56
  • Ett stänk hedendom – från
    hemslakt till charkdisk – sid 67
  • Frosseri och fattigdom i
    1700-talets Carlscrona – sid 81
  • ”Lantan” i
    Bräkne-Hoby – sid 88
  • Ingen punsch – utan veranda –
    sid 91
  • Att dricka sig till hälsa –
    sid 97
  • Vild mat – sjöfågel och
    skogsbär – sid 101
  • Kroppkakan – ett kärt besvär
    – sid 107
  • Mat på Marielunds gård – sid
    113
  • Vad havet ger – från
    torskhuvud till laxstjärt – sid 117
  • Vrakekefiske – sid 122
  • Ålfiske på Lister – sid 124
  • Kungligt fiske i Mörrum – sid
    126
  • Ärtor och fläsk på menyn i
    300 år – sid 135
  • Från jord till bord – mat
    från trädgården – sid 141
  • Kaksi makkaraa – invandrad mat
    – sid 149
  • Ord och uttryck om mat – sid
    154
  • Receptregister – sid 156
  • Litteratur och källor – sid
    157
  • Karta över mat-Blekinge – sid
    160
  • Dessutom
  • Rätter och hushållstips ur
    handskrivna receptböcker
  • Läckra recept, speciellt
    framtagna för ”Med smak av
    Blekinge”

Läsare
berättar sin bästa matminnen:
Ingrid Wilhelmsson i Färjestaden skriver: Blekingska
rågskorpor naturligtvis. Jag är blekingska från
början men är nu bosatt på Öland sedan 20 år.När
jag hälsar på i Blekinge köper jag alltid med mig
rågskorpor. Hälsningar Ingrid Wilhelmsson i
Färjestaden

Det är ingen tvekan om att kroppkakor är enormt
populära bland blekingar och exilblekingar.
Maria Lexhagen som flyttat till vackra Jämtland
skriver:
Kroppkakor är en given måltid som min mor lagar
till mig när jag kommer till Karlskrona på ett av mina
sällsynta besök från Jämtland där jag numera bor.
Tveklöst har hon många års erfarenhet av att göra
kroppkakor (gråa skall det vara) som gör att de blir
alldeles speciellt goda och värda att vänta länge på.
Norrlänningarnas
palt kommer inte ens i närheten vad gäller
smakupplevelse och utseende även om många tycker att de
kan jämföras med kroppkakor, ack så fel de kan ha, de
har nog helt enkelt aldrig smakat RIKTIGA kroppkakor.
Gud hade en alldeles särskilt god dag då han
”gjorde Blekinge med kroppkakor!”

Ylva och Göran i Växjö skriver
Hej Ingemar! Vi är förvisso inga blekingar, ej
heller smålänningar – men sommarölänningar. Och vi
älskar kroppkakor. De allra bästa finns sommartid i
Källa, Ninnis kroppkaksbageri. Vi gillar verkligen din
hemsida också. Vänliga hälsningar, fd kollegorna Ylva
Axberg och Göran Winberg, Växjö.

En anonym surfare skriver: Kroppkakor!!!
Köttets lust måste vara rökt lätt saltat skuret
fläsk.

En annan läsare tycker: Pannkakor med glass.
Smakar ljuvligt – å samlar mina barn runt köksbordet
och jag har pannkaksreceptet i huvudet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s