20-årsjubileum för Stumholmen

Bomässan Bo93 är utan tvekan en höjdpunkt i de svenska bomässornas historia. Det skriver jag inte bara för att den genomfördes i Karlskrona, utan för att den tillsammans med uppföljaren Bo01 i Malmö var en sällan skådad kraftansträngning som dessutom gav eko i hela landet. Till skillnad från Bo01, som drabbades av ett stökigt efterspel, finns såvitt jag vet bara goda vibrationer än idag när Bo93 kommer på tal. Hoppas verkligen att det kan bli ett rejält jubileum!

År 2000 skrev jag bland annat artiklar för Stiftelsen Karlskronahems tidning, som på den tiden hette ”Goda Grannar” och producerades av kollegan Liselott Fröberg. (Klicka på bilden om du vill se den i större format). Ett särdeles trevligt uppdrag för mig var intervjun med Krister Gustafson, som hade lett arbetet med Bo93 från Karlskrona kommuns sida.

I artikeln berättar han om all den positiva uppmärksamhet Bomässan fick, med åtta månaders intensiv bevakning av förberedelserna och själva evenemanget. Krister Gustafson beskriver också Bo93 som en arkitekternas återkomst, där en långvarig maktkamp mellan å ena sidan stora byggherrar och entreprenörer och å andra sidan arkitekter kantrade över till de senares fördel. Bomässan skyndade också på metamorfosen från militär ö till stadsdel i Karlskrona, anser Krister Gustafson i artikeln.

En kommentar

  1. Pingback: Bo93 – väl värt att fira « lonnbom.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s