Vilken är din rotbygd?

Det finns en oro för att det nya livet med internet och sociala medier ska beröva oss en massa trevligheter som vi har vant oss vid. Skogspromenader, föreningsliv eller muntligt berättande och liknande aktiviteter som inte alls behöver involvera vare sig datorer eller smarta telefoner.

Man kan naturligtvis säga att det är vi själva som bestämmer hur vår tid används, men det är en sanning med modifikation. Internet blir alltmera integrerat i våra liv och dessutom ligger det i dess natur att vara socialt och därmed blir tiden vi lägger på nätet också beroende av andra människor.

Samtidigt är vi självklart fortfarande just människor. Våra grundläggande känslor och behov finns kvar. Datorn, läsplattan, den smarta telefonen och nätet är bara nya redskap. Många av oss bor någon annanstans än där vi växte upp. Jag tror att detta faktum bara förstärker vårt behov av sammanhang, en rotbygd. Ja, vårt flyttande kanske till och med har lett till att vi har fler än en rotbygd!

Vi har alla våra berättelser från vår rotbygd, och dem vill vi dela med andra precis på samma sätt som vi vill lyssna på, läsa eller se andras historier. Dessa grundläggande behov kan tillgodoses med de nya redskapen. Jag tror att vi kan stå inför ett genombrott för internetanvändandet, nämligen att det kommer att kunna bli intressant och attraktivt även för dem som idag är helt eller nästan helt ointresserade.

Det handlar bara om att göra det enkelt, spännande och givande att bli en aktör på denna nya arena. Vi som ligger bakom projektet rotbygd har en idé där allt detta vi kan associera till begreppet rotbygd är en förutsättning för en bredare användning av nätet. En annan bärande förutsättning är att gränssnitten nu blir så enkla att två- och treåringar kan använda plattor och smarta telefoner. Nu måste det vara möjligt att skapa gränssnitt som också passar äldre och andra som tvekat hittills.

Skogspromenaderna ska vi fortsätta med, föreningslivet kan bara bli mera givande med hjälp av sociala medier och behovet av skrönor och livserfarenheter kommer aldrig att försvinna. Skillnaden är att nu kan de nå fler – vi i projektet Rotbygd vill ge fler möjligheten att dela med sig av sin rotbygds berättelser!

Lär om projektet Rotbygd.se på http://blogg.rotbygd.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s