Bokbussen kommer!

Det ljuder en trumpetsignal i Ödängla bygata – den ekar uppmuntrande mellan faluröda uthus och linoljemålade boningshus. Bokbussen har kommit på sin månadsvisa runda till den kustnära landsbygden i Mönsterås. Min mor, 70+, har en stor korg med böcker som hon ska lämna till chauffören och bibliotekarien Sten Torstensson. Han svarar genom att plocka fram en bok som mor har beställt, bästsäljaren Ved.

Mor och hennes grannar har därmed bättre service än många på landsbygden i min nuvarande hemkommun, Karlskrona. Det är många år sedan denna kommun, som är fyra gånger så stor vad gäller invånarantal, drog in servicen med bokbuss. Mönsterås har visserligen inte egen bokbuss, men köper tjänsten av Nybro kommun.
3000 böcker står uppställda i hyllorna. Det är skönlitteratur för alla åldrar, faktaböcker, generöst med barnböcker och ljudböcker.
– man lär sig så småningom vilka böcker låntagarna vill ha, säger Sten som är en av fyra bokbuss-bibliotekarier.

Det finns något mycket sympatiskt i detta med bokbussen. Nyss invigde traktens dotter, miljöminister Lena Ek, ett nytt bibliotek i Mönsterås. Trots denna storsatsning finns det plats för en bokbuss i kulturbudgeten. Den kör sina rundor precis som förr. Samtidigt som den ger kulturell stimulans och service till landsbygdens invånare, så talar den på sitt sätt om för dem att kommunen faktiskt tycker att även de är viktiga och värda en guldkant på tillvaron.

  1. Eva Kangeman

    Oj, vad detta låter trevligt och vilka nostalgiska känslor det väcker! Hoppas att våra kulturpolitiska makthavare läser och tar till sig ditt underliggande budskap! Hälsningar från en gammal bokbussbibliotekarie!

    • Ingemar Lönnbom

      Ja, Eva, för min mor är detta en mycket viktig kontakt med det samtida kulturlivet. Hon läser gärna de aktuella böckerna och det vet bibliotekarien om. Min tanke är att det finns många i samma situation och med samma läslust som skulle gilla och må bra av en bokbuss en gång i månaden, även i Blekinge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s