Musikteater, byvandring, föredrag – flera nya inslag i Berättarfest 2022

Några av alla som ligger bakom ”Berättarfest 2022” http://www.berattarfest.se.

Nu är det dags för det muntliga berättandets speciella festivalvecka i Blekinge. 

4–10 juli arrangeras Berättarfest, första gången var redan år 2008. Nytt för i år är bland annat en byvandring på Möcklö, gårdsberättelser i Björketorp och en teaterföreställning.

Berättarfest arrangeras av föreningen Berättelser under eken, och är sprunget ur ett projekt där målet var att stärka det muntliga berättandet i Blekinge. 

Berättelser under eken är en paraplyorganisation, där varje medlem står för sina egna arrangemang. Här samsas gårdsbutiker, hembygdsföreningar och besöksnäring i en gemensam verksamhet som också stöds av Studieförbundet Vuxenskolan. Därmed blir verksamheten bred, med en mängd olika evenemang.

Den nya byvandringen på Möcklö i Karlskronaskärgården har litterär anknytning, eftersom det är författaren Sara Rönér Janicke som är den berättande guiden. Men hon lovar att inte ”spoila” innehållet i boken om Mia som hon publicerade förra året, om nu någon inte ännu har läst den. Hon arrangerar tillsammans med Östra Blekinge hembygdsförening på måndagen 4 juli. 

Samma dag berättar Michael Helgesson om Blekinges gränser genom historien. Det är Holmsjö hembygdsförening som har bjudit in den skickliga berättaren.

Helgesson är också genom Kulturkompaniet medlem i Berättelser under eken och genomför ett stort antal evenemang, bland annat stadsvandringar under berättarveckan. Men han lyfter gärna också fram säsongspremiären för Stadsteatern i Kristianopel, en dramatiserad berättelse om den intressanta platsen, den 5 juli.

Den dagen ställer Per Brunberg på Björketorps gård frågan: ”Hur mycket kan man älska en gård?”. Han har ett trehundraårigt perspektiv i sin berättelse.

På onsdagen blir det teater i Stengöls skola,  ”Den motvillige trubaduren” med Joakim Mostberg och Matz Arnström, arrangör är Rödeby norra hembygdsförening. Kulturkompaniet i  Karlskrona genomför samma  kväll stadsvandringen ”Vanartigt kvinnfolk”.

På torsdagen är Kulturkompaniet tillbaka i Kristianopel med en stadsvandring, medan samtidigt Räntemåla Natur & Kultur i norra delen av Ronneby kommun lockar med ett dubbelprogram. Det är dels Anders Engblom, projektledare för Gribshunden och utställningen i Kallvattenkuren som berättar om äventyret med det sjunkna krigsfartyget från 1400-talet och om den då regerande Kung Hans, som var kung både i Danmark och Sverige. Dessutom har journalisten Ingemar Lönnbom letat reda på dramatiska och dråpliga historier från trakten.

Under lördagen och söndagen gör Kulturkompaniet en storsatsning, med totalt fem stadsvandringar i Karlskrona. Det handlar om Kalla krigets spår i Karlskronas stadsbild (både lördag och söndag), stadsdelen Björkholmen och om de blå streck som ses på en del ställen i centrala Karlskrona. På söndagen är det dessutom en vandring till okända bakgårdar och andra miljöer i Örlogsstaden.

Söndagen genomförs också ett berättarevenemang i Offamåla, där Rabarbergården ligger. Där finns skön lantlig miljö och en fotoutställning. 

Här kan du se en kort film om årets evenemang!

Klicka på pilen och titta på filmen om årets Berättarfest i Blekinge.

Flera av de nämnda arrangemangen ska man helst föranmäla sig till, så det bästa är att kontrollera informationen från Berättelser under eken på www.berattarfest.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s