Stimulerande möten!

Veckans energikick var ett möte med medlemmarna i Lyckå SPF, där jag höll föredrag om Blekinges ortnamn. Vilket intresse, vilken aktiv publik!

Det låter som skryt men lokalen räckte inte till, och jag har fått lova att komma tillbaka i höst och hålla föredrag. Att det finns ett så stort intresse för ortnamn, tror jag bland annat beror på det folkbildningsarbete som docenten Stig Nilsson utförde. Han kunde verkligen berätta om blekingska dialekter och vår historia så att man lyssnade spänt. Jag har tyvärr inte så mycket att visa av hans talekonst, men fyra minuter in i den här videon från Halahult kan man se och höra honom. Sedan har naturligtvis Fredrik Lindströms insatser med olika TV-program om svenska språket och dess dialekter haft sin betydelse.

Det verkar som om det går konjunkturer i intresset för olika ämnen. När Susanne Ströms och min bok ”Med smak av Blekinge” kom ut för 15 år sedan fick vi berätta om den lokala matkulturen i många sammanhang. Senare har Blekinges historia varit ett populärt ämne, som jag fått många beställningar på. Det är alltid roligt eftersom man träffar människor som har samma intresse – och det har inte varit ett enda tillfälle när jag inte har lärt mig något nytt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s