Glyttarna – eller Gluntarne?

Denna vår ser jag fram emot en afton med Gluntarne. Det är sällskapet Gillet här i Karlskrona som anordnar en medlemskväll där de två klassiska överliggarna kommer att sjunga om studentlivet i Uppsala för snart 200 år sedan. En gång var detta tillfällighetsverser, men de blev så populära att de har levt vidare till våra dagar.

Gluntarne har fått sitt namn efter den ene av de två rollkaraktärer som uppträder i de humoristiska duetterna. Glunten är den senast anlände studenten, lite bortkommen, han har sjungit en bondvisa för sina kamrater i Uppsala och har av det skälet fått sitt namn. Glunt är upplandsmål för pojke.

Språkligt intresserad som jag är, kan jag inte låta bli att spekulera kring detta ord, som ju är misstänkt likt ett skånskt dialektord, glytt. Det förekommer numera mest i sin adjektiv-form, glyttig, vilket betyder barnslig. Mycket riktigt kopplar många andra ihop dessa båda ord med varandra. Så om Gluntarne hade skapats i Lund, hade de hetat Glyttarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s