Den neutrala kulturinstitutionens död

På senare år har vi fått uppleva hur vissa museer och andra kulturinstitutioner har tagit hänsyn till olika grupper i samhället, antingen därför att man har varit rädd att trampa på tårna eller för att man har upplevt att det har funnits en hotbild. Under ett ”debattle” – modernt begrepp för debatt med hårt styrda former – diskuterades på tisdagen ”Den neutrala kulturinstitutionen är död”.

Platsen var Riksutställningars lokaler på Artillerigatan, en liten bit utanför ringmuren i Visby.Till och med arrangören insåg att detta var en rubrik som är i fyrkantigaste laget. Nu valde man i alla fall att lägga upp diskussionen som ett ”debattle” där var och en får exakt lika lång tid och det inte sker något direkt meningsutbyte mellan deltagarna. Samtidigt twittrar publiken och dess inlägg publiceras på en skärm vid sidan av scenen.

I det lag som sades vara för påståendet att den neutrala kulturinstitutionen är död återfanns: Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf. Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn och ungdomsverksamhet på Kulturhuset. Edda Manga, idéhistoriker. Moderator var: Ted Hesselbom, chef Röhsska museet. I laget mot fanns: Tebogo Monnakgotla, tonsättare. Johan Wingestad, tf verksamhetschef Konstnärernas Riksorganisation. Eva Cooper, debattör Timbro.

Det visade sig att de sex deltagarna i detta debatt-fältslag var mycket artiga mot varandra, applåderade varandras inlägg och var allmänt välformulerade. Det visade sig också att var och en gjorde en egen tolkning av begreppet ”neutral” i detta sammanhang. Samstämmigheten blev synbarligen ganska stor och det intressanta som kom ut av diskussionen var bland annat det jag nämnde inledningsvis, nämligen att oavsett om kulturinstitutionen i fråga ser sig själv som neutral eller icke neutral, så måste ledningarna visa mod att våga utmana ”den goda smaken” eller koncensus. Det är i alla fall vad jag tar med mig från detta debattle. Sannolikt kommer det så småningom att läggas ut som film på bambuser av Riksutställningar, jag kunde inte få besked om när detta sker.

https://twitter.com/#!/search/debattle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s