Olof och Harry

Vad tyckte egentligen Olof Lagercrantz om Harry Martinson? Journalisten och chefredaktören på Dagens Nyheter har beskrivits som en man med dubbla personligheter – vasst kritiserande ena stunden och översvallande berömmande nästa. Akademiledamoten Lars Gyllensten ville till och med hävda att Lagercrantz’ kommentarer när Martinson och Eyvind Johnson tilldelats Nobelpriset var en bidragande orsak till Martinsons tragiska död.

Det är omöjligt att veta om Gyllensten hade rätt. Men Lagercrantz uppskattade uppenbarligen Martinson mycket och citerade honom i olika sammanhang (läs i bloggen Harry Martinson i tiden om detta) .

När jag idag gick igenom några loppis-fynd fick jag ytterligare ett intressant indicium på Lagercrantz’ uppskattning av Martinson. Det skedde när jag slog upp antologin ”Vår tids poesi”, som Olof Lagercrantz sammanställde och gav ut år 1959. Harry Martinson är den vid sidan av Gunnar Ekelöf som får mest utrymme i antologin. Visserligen skriver Lagercrantz att det inte ligger någon värdering i hur stort utrymme var och en av diktarna får. Men han skriver också ”Den mångsidige måste beredas större plats än den som håller sig till några få motiv”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s