Pianist i mästarklass på Karlskrona-besök

Irina Turkicheva och Alexandra Gävert, pianister i mästarklass.

Har ni någonsin funderat över hur det skulle vara att sväva i luften över en stad med hundra kyrktorn där alla klockor ljuder? I går, lördag, upplevde jag en konsert som gav just en sådan känsla. Irina Turkicheva, pianist från St Petersburg, spelade i Musikens hus, Södra Kungsgatan i Karlskrona. För arrangemanget stod Music Masters, med Alexandra Gävert som primus motor.

På programmet stod ett enda verk, nämligen den ryske tonsättaren Modest Musorgskijs ”Tavlor på en utställning”, ett pianoverk som av sin samtid uppfattades som skiss till ett orkesterverk och därför har arrangerats om av åtskilliga andra tonsättare. Här spelade Irina Turkicheva originalet.

Det här är egentligen inte alls någon ”svår” musik, tvärtom är detta verk genom sin koppling till bildkonst om man så vill ganska enkel att förstå och påminner rätt ofta om filmmusik från 1940- och 50-talen. Det är dessutom fullt ös hela tiden – man får aldrig tråkigt i Musorgskijs sällskap. Till detta kommer att ett återkommande tema – promenad – i verket, är en melodislinga som sätter sig i huvudet första gången man hör den.

Det finns en mängd exempel på Youtube – och när jag nu har lyssnat på några av dem förstår jag hur många olika sätt att tolka stycket som finns. Man får också intrycket att Irina Turkicheva är en av få kvinnor som vågat framföra stycket – jag vet dock inte om det är korrekt.

Det var också ett magnifikt framförande vi som var på plats fick uppleva. Irina Turkicheva är ingen diva, känslan hon förmedlar är en djup kärlek till musiken och den behöver inga stora yttre former. Hon spelar kompromisslöst och man får en känsla av att flygeln har vuxit och blivit så mycket mer än det instrument vi är vara att se på konsertscenen. Det är kraftfullt och det är mycket känsla.

Naturligtvis fick konsertpianisten stående ovationer och hon spelade också ytterligare två stycken. Till den upplevelsen kom också en utställning med tavlor som inspirerats av musikstycket (som ju i sin tur var inspirerad av konstnären Hartmanns verk).

Läs en guide till Tavlor på en utställning, den gäller dock orkesterversionen arrangerad av Ravel. 

Ravels orkestrering på Youtube.

in english:

Have you ever wondered how it would be to float in the air over a city with a hundred church bells ringing? Yesterday, Saturday, I experienced a concert that gave such a feeling. Irina Turkicheva , pianist from St. Petersburg, played in Musikens hus in Karlskrona. The event was hosted by Music Masters, with Alexandra Gävert as primus motor.

The program featured a single work, namely the Russian composer Modest Musorgskys ”Pictures at an Exhibition,”. This is not really complicated music, on the contrary, this work is easy to interpret through its connection to the visual arts. Moreover, you get full speed all the time – you will never get bored in Mussorgskijs company. The recurring theme – the promenade –  is a melody that lingers on.

It was a magnificent performance, we got to experience. Irina Turkicheva is no diva, she express a feeling of deep love for music and do not need grand surroundings. She plays uncompromising and one gets the feeling that the piano has grown into so much more than the instrument we are used to from the concert stage. Great power and great feeling.

Needless to say the concert pianist got standing ovations and she also played two more numbers. To the experience was also added an exhibition of paintings inspired by the piece (which in turn was inspired by the artist Hartmann’s works).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s