Datadisciplin på Radio Blekinge för 20 år sedan

Det är härligt att leva i nuet, intressant att se framåt och roligt att titta bakåt! För en tid sedan hittade jag ett dokument som jag skrev för tjugo år sedan. Den gången var jag nyhetschef på Radio Blekinge och vi hade nyligen datoriserat det redaktionella arbetet (inte utan motstånd). Det var inte lätt att få alla medarbetare att följa de regler som vi hade kommit överens om. På den tiden fanns det exempelvis inte någon automatisk sparfunktion, vilket gjorde att texter som inte hade sparats ibland försvann. Gissa om de data-skeptiska på redaktionen klagade – trots att de själva hade låtit bli att spara! Den lätt mästrande attityden i dokumentet beror antagligen på att detta inte var första gången informationen gick ut.

Om data på Radio Blekinge:

Det verkar som om det mesta fungerar bra.
Det finns dock en del saker som behöver påpekas!

Det ligger alldeles för mycket i de personliga korgarna. Ska ni skriva i de personliga korgarna, använd helst inte MANUS-dokument, utan gör det i BREV-dokument. Dels blir det snyggare (radavstånd 1), dels ökar vi hastigeten i hanteringen av MANUS-dokumenten.

Alla måste skriva sluggord till sina dokument, alltså döpa dem. De flesta gör det, men det finns syndare.

Allvarligare är att många inte bryr sig om att logga ut efter morgonpass eller efter lunch. Det finns till och med medarbetare som inte loggar ut på kvällen.

OBS! Kom ihåg att snabbspara med F2. Gör det ofta när du skriver långa dokument.

Ingemar 930310

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s