En dröm blir verklighet NU! Dansfestival

NU! Blekinge Dansfestival 2013, för alla åldrar säger Emma Nordanfors, Anna Johansson, Rebecca Yates och Emelie Trossö.

NU! Blekinge Dansfestival 2013, för alla åldrar säger Emma Nordanfors, Anna Johansson, Rebecca Yates och Emelie Trossö. (Klicka på bilden för att få den större).

Nu är det mindre än en månad kvar till Blekinges (antagligen) allra första dansfestival. Den 16 – 22 september kommer dans och dansanknytna aktiviteter att ses över hela Blekinge. Festivalen riktar sig till alla åldrar, intresserade, nybörjare och proffs. Bakom festivalen står nybildade ”Dans i Blekinge” som inte är en institution utan består av ett antal personer som vill se mera nutida dans av god kvalitet i vår del av världen.

Närmare bestämt finns det tre viktiga skäl bakom dansfestivalen.

1) Att presentera dans som konstnärlig form

2) Att presentera dans som social mötesplats

3) Att presentera dans som kreativ plattform

Alla åldrar är alltså inbjudna och det är en stor bredd på det som bjuds: workshops, filmvisning, aktiviteter för professionella dansare – och en glad fest som avslutning på det hela.

Festivalens program ligger på nätet.

Den som riktigt vill frossa nu när det finns så mycket att uppleva kan köpa ett ”danspass” där det ingår inträde till alla publika evenemang. Är man fri i sinnet och vågar bjuda på sig själv, finns dessutom möjlighet att vinna ett danspass. Varje vecka fram till festivalen utses en vinnare bland dem som skickar in en bild på sig själva när de ”tokdansar”! Se festivalens facebook-sida för mera information.

Arrangörerna kommer inte bara att presentera ett generöst program, de vill också höra vad publiken tycker. De kommer att uppmana till återkoppling under parollen ”prata dans med oss!”. Modern dans upplevs som något nytt i Blekinge och intresset ökar. Den trenden kan nu förstärkas och dessutom kommer festivalen att särskilt bjuda in dem som arbetar med dans runt om i den här delen av landet. Fredag till söndag kommer detta nätverkande för professionella dansare att pågå.

Här är de som deltog i fredagens presskonferens:

Emma Nordanfors
Koreograf, skribent och konstnärlig ledare för NU! Blekinge Dansfestival.
Emma Nordanfors, koreograf och skribent, boende i Berlin men ursprungligen från Karlskrona. Verksam internationellt som koreograf och projektledare de senaste 11 åren efter avslutad utbildning från Statens Scenekunstskole i Köpenhamn. Arbetar med koreografi som ett vitt begrepp som kan innehålla text, floder, samtal och promenader upp för ett fjäll, lika väl som dansare och scener. Stora drivkraften är nyfikenhet och det bästa med dansen är att kunna möta olika människor, deras tankar och reflektioner, omkring den samma.
Verksam i koreografkollektivet E.K.K.O (ekkoproject.net)och BLINK (blnk.eu)
Anna Johansson
Dansare, KLIV-konstnär, producent,  administrativ ledare för festivalen.
Anna Johansson tog sin examen från Salzburg Experimental Academy of Dance 2009 och har sedan dess varit verksam i Karlskrona. Hon arbetar som dansare och ledare i projekt som hon själv initierat eller varit med att skapa. Hon har bland annat startat Juniorkompaniet, ett modernt danskompani för unga dansare i Blekinge och arbetat med tillgänglighetsprojektet ”Dansförmå(n)ga”, som vänder sig till människor med funktionshinder. Anna arbetar också som konstnär i grundskolan genom projektet KLIV (Kreativt Lärande I Verksamheten) som drivs av Karlskrona kommun.
Rebecca Yates
Dansare, danspedagog, producent, festivalens samordnare.
Rebecca Yates startade sin utbildning vid Copenhagen Contemporary Dance School och därefter vid London Contemporary Dance School. Efter sin utbildning frilansade Rebecca i London och jobbade för bland annat Punsch Drunk, Katie Green och Andrew Hardwidge. Hon har numera sin bas i sin hemstad Karlskrona, där hon skapar egna projekt så väl som deltar i andras. Rebecca arbetar utifrån det fysika uttrycket, mötet mellan människor och vad som kan skapas i rummet.
Emelie Trossö
Skådespelare, facilitator och festivalens informatör.
Emelie Trossö är skådespelerska, utbildad vid Akademi for Scenekunst i Norge. Hon är född och uppvuxen i Karlskrona, där hon även har sin bas. Efter sin utbildning har hon arbetat i många olika projekt och konstellationer i Blekinge. I sitt arbete strävar hon efter en likställd dramaturgi, ett berättande där ordet väger lika tungt som andra sceniska uttrycksmedel; såsom rörelser, objekt, musik, ljud och ljus. Det är i den kreativa processen som hon trivs som bäst, att skapa en scen där det inte finns någon och att välja uttryck efter det som vill berättas.

Festivalen stöds och samverkar på flera håll:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s