Idrottens gyllene ögonblick

P1-morgon den 13 augusti undrar om vi måste välja mellan en dopningsfri idrott och att få fortsätta uppleva gyllene ögonblick när det sätts nya rekord. Både och skulle alltså vara omöjligt. Det är sorgligt att frågan ens ska behöva ställas på det sättet. Om idrott ska ha någon mening i samhället så måste den handla om att ge oss alla goda föredömen, ge oss inspiration att vårda vår kropp och själ genom fysisk och mental aktivitet. De gyllene ögonblicken är underbar underhållning, javisst, men om vi ska använda samhällets resurser till att satsa på idrotten, måste det finnas en kärna av nytta i idrotten inte bara för elitidrottarna utan för var och en av oss, annars är det förspillda pengar.

I Karlskrona har ett antal ishockeyspelare betett sig illa i samband med en så kallad inkilning av nya spelare i laget. Som gammal journalist och sedermera mediehanterare förundras jag över den valhänthet som genomsyrar klubbens hantering av skandalen. Å andra sidan hycklar man inte med att det är okej att supa till och leva rövare. Bara det inte hamnar i pressen. Till och med en av granskarna, Björn Skarpsvärd, tycker att det går an.

Hur kan jag dra sådana slutsatser? Jo, det är bara att läsa vad som sägs och skrivs. Sportchefen på Karlskrona Hockeyklubb säger följande om sina spelare enligt BLT/Sydöstran: ”Ska man hitta på något sådant här håller man sig borta från folkmassorna. De åkte ju till Aspö sen, varför stack de inte dit direkt i stället.” Lite senare antyder han att Karlskrona är en riktig skvallerhåla där man inte kan bete sig illa utan att det kommer fram: ”Det man har förstått är att här är alla spelare mer påpassade. Hemma i Värmland och i Karlskoga där jag kommer ifrån är man mer skyddad.”

Kan inte hjälpa att jag blir upprörd och ledsen över detta sätt att resonera. Det borde vara självklart att den här typen av agerande, superi, förnedrande behandling osv. aldrig är okej. Vare sig på Karlskrona stortorg eller på Aspö (är Aspöborna ett särskilt härdat släkte som kan förväntas stå ut med sånt?).

Spiken i kistan blir emellertid hur granskarna av idrotten agerar: de tycks anse att detta är något man får acceptera. Visserligen rapporterar man njutningsfullt om svinerierna, men i en kommentar skriver ”Blekinges bästa twittrare” Björn Skarpsvärd: ”Har man inte lärt sig någonting att är man hockeyspelare i KHK så kan man inte uppföra sig hur som helst. Så stor är inte staden. Sköt saker snyggt, och välj era platser. Hela Rosenholmsområdet var väl ledigt!?”. Men hallå! Han tycker alltså likadant som sportchefen, alltså att det stora felet var att man gjorde bort sig i offentligheten, själva beteendet var okej! Enda skillnaden är att Skarpsvärd tycker att spelarna borde ha förnedrat sina nya lagkompisar på Rosenholm i stället för på Aspö. Ridå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s