Johnny Karlsson 70 år

Johnny002Idag fyller Johnny Karlsson 70 år. Om ni inte gillar förbehållslösa hyllningar och tror att detta ska bli en sådan, sluta läs här. Jag har haft nöjet att träffa Johnny med ojämna mellanrum sedan 20 år och kan utan överdrift säga att de positiva upplevelserna överväger. Det var emellertid en fladdermusinvasion i Karlshamn som startade vår bekantskap.

Det roliga är att detta vårt första möte finns dokumenterat i form av ett för sin tid typiskt nyhetsinslag från Sydost-TV (TV4:s lokala sändningar)

Det är dock inte Johnny som jag ses intervjua här ovan, utan en polisman (vill ni se hela inslaget, klicka på bilden). Men det intressanta är, att Johnny enstämmigt pekades ut som västra Blekinges förnämsta fladdermusexpert. Det stämde säkert. Johnny Karlsson är nämligen kunnig på många områden, vilket kommer att bevisas i denna text.

Emellertid. När Ylva Haasum, då kultursekreterare på landstinget, fick den eminenta idén att återskapa en sedan länge avsomnad arbetsgrupp för Blekingelitteratur hamnade vi båda i denna grupp. Jag satt där på ett mandat som i huvudsak grundade sig på mitt ordförandeskap i Bibliotekets vänner i Karlskrona. Johnny och jag utbildade där en, som jag uppfattar det, fast och varaktig vänskap. Det som gjorde störst intryck på mig var den rätt ovanliga kombinationen av beläsenhet, rörligt intellekt och ett praktiskt sinne, rent av händighet. Detta skulle komma att visa sig komma väl till pass i vårt fortsatta umgänge.

12129478943_d6436e8b52_oPå Johnnys initiativ blev nämligen den främsta följden av litteraturgruppen att Blekinge under några år var förnämligt representerat på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Där ställde vi ut föregående års hela utgivning i och om Blekinge. Ibland var det över 100 böcker som trängdes på utställningshyllorna, som Johnny naturligtvis fixade med hjälp av lite bräder, lister, gummiband (som jag fick av posttanterna i Svenska mässans postkontor) och skruvar. Allt var lågbudget och samtidigt mycket generöst. Vi bjöd på kaffe och härliga äpplen från Ryssbergets solsida, folk trivdes och Johnny Karlsson gick runt som en humoristisk, beläst värdshusvärd i det litterära Blekinges visthusbod. Typ.

En viktig kärna i denna stora, men billiga, Blekingemonter var förstås närvaron av de Blekingefödda stora författarnamnen, Harry Martinson och Sven Edvin Salje. Några år kunde vi också presentera Ragnar Jändel för en i stora delar ovetande publik.

Vi gav också plats åt länets levande författare, de fick utrymme för små program, signeringar, föredrag osv. i Blekingemontern. Författare som aldrig skulle ha haft råd att sätta upp en egen monter på Bok- och bibliotek fick därmed möjlighet att exponera sig och sitt arbete. Detta var en lycklig, men slitsam tid. När vi nuförtiden varje höst ”asar” boklådor till den betydligt mindre Martinson-Salje-montern på bokmässan, förundras vi över att vi orkade den gången. Men Johnny hade ett trick för att hålla sig igång: ”Det är märkligt” sade han ”hur man kan bli uppfriskad bara av att skölja ansiktet med friskt vatten”. Vill ni veta mer och uppleva lite av stämningen under dessa bokmässesejourer, klicka här och titta på mina korta filmer om Bok i Blekinge, som montern kallades.

Johnny001Så har vi förstås haft nöjet att samarbeta i Harry Martinson-sällskapet, där Johnny Karlsson innehar posten som ”räntmästare”. Johnny har den för en penninghushållare den goda egenskapen att han inte ser förvaltandet av sällskapets kassa som ett egenvärde, utan hela tiden tänker på hur pengarna ska användas för att vi ska få ut maximal effekt av dem. Jag tror att sällskapets medlemmar har anledning att skicka en tacksam tanke till Johnny exempelvis varje gång det kommer en årsbok, alltid av hög klass, alltid framställd/framorganiserad på ett så ekonomiskt sätt som möjligt. Samma sak under Nässelfrossan eller på Bokmässan. Mer Martinson för mynten, alltså.

Johnny Karlsson har sina rötter i Olofström och har efter sin återkomst dit för cirka 20 år sedan utvecklat en enorm verksamhet som kulturell motor. Han har varit med och startat nya litterära sällskap, grundat museer, startat mässor, organiserat utställningar. Han skriver, håller föredrag, undervisar och underhåller. På samma gång är han en av Sveriges största antikvariatsbokhandlare på nätet, Karlssons bok med just nu 32 000 böcker till salu, samt driver en ”riktig” bokhandel i Olofström. Det märkliga är att man ändå inte får intryck av en människa som håller på att stressa ihjäl sig. Mer än en gång har vi haft goda och långa samtal i blandade ämnen bland de välfyllda hyllorna i Holje bok. Jag hoppas att det blir många fler.

En kommentar

  1. Eva Mårtensson Kangeman

    Mycket trevligt skrivet om vår vän Johnny! Jag instämmer till 100% i din karakteristik av honom. Är absolut ett ”fan”! Hoppas vi ses på Nässelfrossan i juni!
    Många grattis-hälsningar till födelsedagsbarnet!
    Eva M K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s