Kulturen angelägen i Olofström

Bild

Stort intresse för regionens kulturplan när Region Blekinge kom till rummet ”Klockrike” i Olofströms bibliotek. Se fler bilder på mitt Flickr-konto.

Region Blekinges turné genom Blekinge med ”After work”-träffar om kulturplanen nådde igår Olofström. Kulturen är angelägen i Olofström, det kom ett trettiotal personer, ungefär lika många som i Karlshamn (som ju är en dubbelt så stor kommun). Det blev en spänstig diskussion med många goda idéer och tankar, bland annat underströk olofströmarna vikten av en lättillgänglig kollektivtrafik, inte minst för att barn och ungdomar ska kunna ta del av kultur i olika former. Men även idéer som att göra Blekinge till en fristad för förföljda kulturutövare var uppe.

Regionens kulturchef Malena Sandgren hälsade välkommen och politikerna i regionen representerades av Asarumsbon och kristdemokraten Lennart Ung. Kristina Hedberg, sedan mindre än ett år ny länsbibliotekarie fick också presentera sig innan regionens Lisa Andersson gjorde sin inledande presentation. Hon blev mera avbruten i Olofström än i Karlshamn, intrycket jag fick var att Olofströmsborna är mera angelägna om att verkligen förstå det som sägs!

Själv hamnade jag först vid samma bord som Elisabeth Jonsson, kulturchef i kommunen, Hans Jonsson, Olofströms studiecentrum, Kristina Hedberg, chef på länsbibliotek Sydost och Johnny Karlsson, antikvariatsbokhandlare i Holje Bok. Idel litterärt bevandrade personer, alltså. Eftersom jag själv i detta sammanhang representerade Sveriges Författarförbund, kom vi direkt in på frågor om författares villkor, internationellt och interkulturellt arbete, hur vi ska främja läsandet hos unga och mycket annat.

Olofström har fått på litteraturen på sin lott när regionen har fördelat ansvaret för olika kultursektorer. Egentligen vet jag inte hur officiellt detta ansvar är, men Olofström har goda förutsättningar med sina välkända författare och en stark ställning för de litterära sällskap som har bildats kring Harry Martinson och hundraårsjubilaren Sven-Edvin Salje. Man tog också bollen genom att i höstas tillsammans med Sölvesborg anordna en litteratur- och berättarfestival som fick namnet Berättarkraft. Elisabeth Jonsson vill fortsätta på den inslagna vägen, men det är uppenbart att det behövs engagemang även från resten av Blekinge. 

Är blekingen värd bara en tredjedel av gotlänningen?

Resurser är viktigt, men bilden man får efter tre år med den nya kulturpolitiken är att det som skulle bli mera av regional makt över pengarna inte har inneburit några stora omprioriteringar. Det mesta lunkar på i gamla fotspår. Frågan är då om man skulle kunna påverka den nationella fördelningen av kulturpengarna. Blekinge ligger på två procent av den nationella kakan, lika mycket som Gotland som har en tredjedel så många invånare. Blekingen är alltså värd en tredjedel så mycket som gotlänningen? Nja, den synbarligen konstiga fördelningen beror antagligen på att det finns en eller annan penningslukande institution på Gotland, förmodades det på mötet i Olofström. Detta borde kanske undersökas mer – kanske kan vi argumentera för mera resurser med detta enkla rättviseargument.

Ett annat sätt att få mer kulturpengar till Blekinge är att komma med riktigt bra idéer för framtiden. Och det var ju detta som mötet i Olofström egentligen handlade om.

Blekinge som fristad

Vid vårt bord kom vi på följande goda idéer för att lyfta Blekinges kulturliv:

  • Blekinge blir fristad för förföljda kulturutövare (ett gemensamt ansvar för alla fem kommunerna)
  • Författare får uppdraget att vara läsambassadörer i skolorna
  • Skapande kultur – barn/unga
  • Dra nytta av den digitala kompetensen på BTH och göra en helt ny presentation av Gribshunden – virtuell marinarkeologi för alla – ett digitalt äventyr.
  • Bygga vidare på det litterära arvet på olika sätt

Johnny Karlsson satt också och funderade ut en viktig aspekt för att öka kulturarvsaktiviteten bland de unga: Se till att det blir lätt för skolbarnen att komma ut i verkligheten. Här nämndes Ire natur- och kulturskola som är en resurs som alla barn i hela Blekinge borde kunna utnyttja. En utredning kring detta med hur man kan använda den redan existerande kollektivtrafiken är på gång. Det ska bli intressant att se om det kan leda till en förbättring.

Nu återstår tre möten om kulturplanen. Det möte som skulle ha hållits i kväll i Ronneby är flyttat till den 12 mars, sedan är det Sölvesborgs tur den 19 mars och Karlskrona den 3 april.

Se bilder från evenemanget på mitt Flickr-konto (länk) – fria för användning! Ange gärna Foto: Ingemar Lönnbom vid vidarepublicering.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s