Sydostsverige rasar mot TV4

En våg av missnöje sveper genom de sociala medierna i Sydöstra Sverige sedan TV aviserat att samtliga lokala nyhetsredaktioner i området kommer att läggas ner. Växjö, Kalmar och Karlskrona kommer helt att avlövas. Närmaste nyhetsbevakning från TV 4 kommer att finnas i Malmö och Jönköping. Frågan är nu om TV4 riskerar att förlora annonsintäkter på grund av sitt agerande.

Det finns inget skäl att hymla om detta: kommersiella medieföretag har en enkel affärsidé. Man ska leverera så stor publik som möjligt till sina verkliga uppdragsgivare, annonsörerna. Men under lång tid har det också funnits en bärande publicistisk idé, att förse medborgarna med information om viktiga samhällsfrågor, kanske också att bedriva opinionsarbete. TV4-beslutet känns som ännu en försvagning av denna ”samhällsnyttiga” aspekt på mediernas verksamhet. Tyvärr har jag inte kunnat finna några hårda fakta, men flera debattörer med insikt i mediebranschen misstänker att TV4 har sluppit ifrån de tidigare krav som har funnits just på att de ska leverera lokala nyheter. Det är i så fall är ett exempel på extremt dålig tajming av de politiska makthavarna att lätta på dessa tumskruvar just nu.

Det finns säkert olika tankar om vilket värde nyheter har i kommersiell TV. Vi har så småningom vant oss vid att de flesta kommersiella ”svenska” kanalerna inte har några nyhetssändningar alls. Men så sent som i mitten av 00-talet sände exempelvis TV3 nyheter. De var kanske inte de mest djuplodande eller de mest seriösa, poängen är dock att man till och med inom Stenbeck-sfären ansåg att nyheter var viktiga för att man skulle kunna attrahera annonsörer. Så verkar det inte vara idag, ens i TV4, åtminstone verkar en lokal bevakning vara alltför kostsam för en koncern som gör en vinst på 648 miljoner (om jag hörde rätt i P1:s direktsända debatt under torsdagsmorgonen). 

Självklart har man från TV4 gjort en kalkyl där ett eventuellt förlorat anseende i områdena utanför storstadsområdena vägs mot de kostnader som en fortsatt bevakning skulle föra med sig. Och hela Sverige blir inte nedsläckt, det kommer att finnas ett system som liknar det DN hade för många år sedan med ”riksredaktörer”, det vill säga journalister som är placerade på vissa platser runt om i landet. De uppgifter som har kommit ut om detta är dock mycket nedslående för alla som bor i den sydöstra hörnan. Karlskrona, Växjö och Kalmar blir utan och närmaste riksredaktörer finns i Malmö och Jönköping. Vem tror att dessa kommer att ha tid att åka till exempelvis Ronneby för att rapportera?

Det första dygnet efter avslöjandet av TV4:s planer har kritiken varit massiv i de sociala medierna. Mina vänner på Facebook har vältaligt beskrivit vad de tycker. Några noteringar kan vara värda en vidare spridning – förutom då detta att TV4 hänvisar till ekonomiska skäl, samtidigt som företaget går bra, inte minst enligt sina egna pressmeddelanden.

1) TV4 har haft lokala nyheter sedan 1993. I Växjö, säger en källa med insyn, var ekonomin dålig den gången, men idag skulle de intäkter som genereras i sydostregionen räcka till att driva en lokal TV-station. 

2) Hur intressant blir det för det lokala näringslivet i sydost att annonsera i ett TV4 utan lokala nyheter? Flera röster i de sociala medierna tycker helt enkelt att en bojkott från de lokala annonsörerna vore på sin plats.

3) Varför kommer detta besked nu, under ett valår, när den lokala bevakningen behövs mer än någonsin?

Medielandskapet förändras enormt snabbt just nu. Jag har själv den senaste tiden varit mest orolig för tidningarna, som ju också måste dra in annonser för att kunna överleva. Mitt intryck är att annonseringen i papperstidningar minskar kraftigt. Så lokaljournalistiken sitter antagligen pyrt till på flera håll. Men den behövs, frågan är i vilken kanal den kan överleva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s