En glömd konferens

Vem minns Östersjökonferensen 1986? Jag hittade detta mycket välbevarade inplastade ”presskort” från den händelserika våren 1986 i mina gömmor. Men minnet sviker totalt, kanske för att det hände så mycket runt omkring.

Detta var när Sovjetunionen fortfarande existerade – och alla trodde att det skulle fortsätta finnas till länge än. Olof Palme mördades natten till 1 mars och bara några dagar efter Östersjökonferensen skulle någonting gå alldeles fel vid ett kärnkraftverk ingen hade hört talas om förut.

Som reporter på Radio Blekinge hade jag efter sex år på lokalradion ganska tunga uppdrag, så skulle jag till magasinsprogrammet ”På direkten” göra ett upplägg om just Östersjökonferensen. Några dagar senare satt jag i Stockholm och intervjuade blekingesonen Mats Jönsson på Metall (nu IF Metall, jag skrev fel i första versionen av denna text)  inför första maj.

Östersjöfrågorna var mycket heta den här tiden, kring 1990. Karlskrona kommun marknadsförde sig som Östersjöns mötesplats. Det skapades ett Östersjöinstitut och Östersjölaboratoriet etablerades. Samtidigt inleddes och fullbordades Sovjetunionens sönderfall. Just våren 1986 var fredsrörelsen i Sverige dessutom stark just i Blekinge, med Astrid Einarsson i Ronneby som en ledande person. Den 10 april hade jag gjort ett reportage om ”fredsfostran” – ett begrepp som känns väldigt gammalt idag (eller?).

Om man söker på nätet hittar man inte ett spår av Östersjökonferensen, åtminstone inte några referat. Visst är det märkligt: en massa människor samlades i Karlskrona och diskuterade under stort allvar. Men vad? Och vad blev resultatet? Kanske någon annan minns? Kommentera gärna.

 1. Stephen

  Menar du inte IF Metall? Av Östersjökonferensen minns jag inget eftersom jag inte var där. Men jag har varit på många andra konferenser som inte är värda att komma ihåg de heller.

  • Ingemar Lönnbom

   Jovisst, Stephen, ursäkta en tidig morgons halkning på tangentbordet. Tack för bekräftelse av min antydda misstanke om värdet av somliga konferenser. En annan dold poäng i sammanhanget är att östersjöfrågorna fortfarande är brännande aktuella, men att man kan tycka att de diskuteras för lite i Karlskrona. Det är ändå en stad som ligger mitt i området och dessutom grundades för att vara centrum i ett östersjösammanhang.

   • Ingemar Lönnbom

    Karlskrona är inte så mycket av konferensstad, om man tänker landkommunikationer ligger den ju inte lika centralt som om man tänker vattenvägar. Det finns dock några undantag, som Pax Baltica som är en samling seminarier som hålls varje höst och som såvitt jag har förstått är av hög kvalitet. Men den märks inte på långa vägar lika mycket som exempelvis Folk och försvar med liknande tema. Den lokala diskussionen handlar väl mycket om landstingets dåliga ekonomi, men den är knappast intressant för en större publik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s