Sexton år på nätet

Du som läser bloggen lonnbom.se kan antingen vara en helt ny bekantskap, eller följt mina publiceringar på internet i upp till sexton år. Så länge sedan är det nämligen sedan den första ”Ingemar Lönnboms hemsida” tändes!  Redan i mars 1996 lyckades jag med hjälp av Windows texteditor och rudimentära kunskaper i HTML-kod skapa en egen liten sajt.

Detta var så ovanligt att tidningen Mitt Karlskrona (som Vårt Karlskrona hette på den tiden) nr 2/97 uppmärksammade den konstiga journalisten som lade ut en massa material helt gratis.

Trots att det inte är så fruktansvärt länge sedan, är det en helt annan bild IT-användandet som tonar fram i artikeln. Ett exempel: inte ens alla kommuner hade ansett det nödvändigt med egen hemsida. Om jag minns rätt var det till och med så att Olofströms domän, olofstrom.se, hade inhandlats av några ungdomar som i praktiken avrådde folk från att flytta till kommunen!

Jag minns också ett möte vid den här tiden, då jag framförde åsikten till chefredaktören på länets största dagstidning att den nog borde satsa på internet-närvaro. ”Nej, internet är inget för dagstidningar” fick jag höra. Detta var cirka ett och ett halvt år efter det att Aftonbladet hade introducerat sin nyhetssajt, med hjälp av min numera bekant på nätet, visionären Joakim Jardenberg.

Chefredaktören hade antagligen goda skäl till sin skepsis. Ett skäl var säkert ekonomin. Väldigt mycket finns idag ”gratis” tillgängligt på nätet, även artiklar ur de stora dagstidningarna, som ofta publicerar med viss fördröjning. De tar betalt av papperskunderna för att de ska få läsa artiklarna först, kan man säga. Det som nu händer i Blekinge är dock intressant: båda dagstidningarna kämpar för att kunna ta betalt för det lokala materialet och lägger i princip bara ut ingresserna som gratisprover. Vi får se hur det går, jag är visserligen prenumerant, men har inte funnit det mödan värt att logga in. Mitt största intresse hade nämligen varit att länka till intressanta artiklar från min blogg och det går inte.

Vill du läsa mer från min hemsida anno 1996 finns en debattartikel om IT och kultur som håller ganska bra än idag! Läs här.

  1. Magnus Lindberg

    Gunnel Schyman? F’låt, en härlig artikel, väldigt tidstypisk! Vi får väl säga att du är Ines Uuusmans motsats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s