Irene Svenonius orolig för skärgårdskulturens framtid

MÖNSTERÅS Det är kanske inte alla som vet att den högsta tjänstemannen i Stockholms stad kommer från Vållö i Mönsterås kommun. På lördagen berättade i alla fall stadsdirektör Irene Svenonius om sina mödrars och fäders ö på hembygdsfesten i Mönsterås. Hon gav en spännande bild av hur Vållö har utvecklats från lotsö till dagens ålfiske. Men det var med bekymmer för framtiden hon avslutade sin historiska exposé: ” Om inte något görs kan de fem ålfiskarna på Vållö idag vara de sista” sade hon med tydlig adress till berörda myndigheter och till landsbygdsministern, som hon tycker behöver påminnas om att han också är fiskeminister.

Även om detta moderna problem inte var huvudinnehållet i Irene Svenonius föredrag, så var det tydligt att hon är allvarsamt bekymrad över framtiden för skärgårdskulturen vid våra kuster och inte minst för den ö där hon föddes. Hon tillbringar fortfarande all fritid hon kan uppbringa på Vållö. Hennes bekymmer gäller framför allt ålfisket, där det ju har införts kraftiga restriktioner och ett system med fiskelicenser som inte kan överlåtas. Det innebär alltså att en äldre fiskare som vill lämna över till den unga generationen inte kan göra detta. Oron gäller förstås alla skärgårdssamhällen där ålfisket är en vital del. Hon stöder därmed krav som fiskarbefolkningen tidigare har fört fram när det gäller åfisket.

Här kan du lyssna till en ljudfil med ett centralt avsnitt i Irene Svenonius’ resonemang.

Slutklämmen var att hon tycker att det vore oerhört tråkigt om den här typen av små samhällen förlorade fisket som ekonomisk grundval och att man i stället bara skulle få pittoreska turistidyller som saknar en levande näring en stor del av året.

Det var också intressant att höra Irene Svenonius’ tankar om vad från hennes uppväxt som har varit till nytta i arbetet som hög tjänsteman i en av landets största förvaltningar och med kontakter i alla nivåer av samhället. Hon pekade på den grundläggande insikten att man förvaltar egendom för att kommande generationer ska ha något att ta över och att man inte ska låta sig imponeras av fina titlar utan hellre se till den enskilda människans egenskaper.

Något sensationellt avslutade hon med att berätta att hon, som ända sedan ungdomen varit engagerad i politiken för moderaterna, har ett favoritcitat från en av socialdemokratins främsta företrädare genom tiderna, mångårige socialministern Gustav Möller: ”Varje bortslösad skattekrona är en stöld från den fattige”.

Flera delar ur Irene Svenonius’ föredrag på hembygdsdagen i Mönsterås kommer att läggas upp på min Youtube-kanal om några dagar.

Materialet i detta blogginlägg inklusive bilder är fritt att använda med angivande av källa: ”Ingemar Lönnbom” eller ”bloggen http://www.lonnbom.se” 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s