Jurist ska få bullret mellan myndigheterna att lägga sig

Buller i planeringen

Femårsjubilerande skrift om buller i planeringen.

Det är intressant att se hur politiken hanterar svåra samhällsfrågor. Buller i storstäder kan förvisso kallas ett i-landsproblem, men det är å ena sidan helt klart att buller orsakar hälso- och andra miljöproblem – å andra sidan är det en naturlig följd av att vi människor klumpar ihop oss i stora städer. Nu ska en jurist klara det som myndigheterna inte har fixat.

Under många år har buller varit en konfliktfråga mellan flera myndigheter med olika uppdrag. Boverket, Naturvårdsverket, Socialstyrelsen – alla har de utifrån sina respektive uppdrag haft synpunkter på hur man ska hantera bullerfrågan. Tonen i debatten har stundtals varit hög och det har hela tiden varit svårt att få till en gemensam hållning. Frustrerade kommunpolitiker som vill ge klartecken för nya byggen har skyllt förseningar på de statliga myndigheternas oförmåga att enas.

Medierna har också haft problem i sin rapportering. Jag minns när jag som pressansvarig på Boverket för ett halvt decennium sedan var i Stockholm med dåvarande chefen för Planenheten, Mårten Dunér, och några av hans medarbetare. Vi skulle presentera publikationen Buller i planeringen som bland annat innehåller så kallade allmänna råd. Till och med inom samma mediebolag blev bilden kluven! SVT gjorde dels ett inslag i riksnyheterna (Rapport/Aktuellt) som handlade mycket om hur skadligt bullret i storstäderna är, dels i lokalnyheterna (ABC) om att Boverket fixat att det äntligen skulle finnas möjlighet att bygga i centrala Stockholm (som jag minns det). Två helt olika inslag var det!

Nu har det alltså gått ett halvt decennium sen dess och många problem kvarstår, myndigheterna agerar så att exempelvis kommunerna får intrycket att staten inte har en klar linje när det gäller buller. Då gör bostadsminister Stefan Attefall det han måste, lyfter över frågan till en (hyfsat) utomstående part. Det blir juristen Anders Lillienau, rådman vid mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, som får denna intrikata uppgift.

Men myndigheterna slipper inte undan: Boverket och Naturvårdsverket ska fram till den 31 augusti ta fram vägledande underlag vid planering för byggande av bostäder i områden som är utsatta för buller från hamnar, industrier och annan liknande verksamhet. Jag gissar att det finns fd kollegor på min tidigare arbetsplats Boverket som får ta kort semester i år. Men det finns ju fina resmål som är som bäst på hösten.

En annan lite rolig aspekt är att när Boverket för några år sedan frågade allmänheten vilken typ av buller som man störs mest av, visade det sig att det var – grannarna i minst lika hög grad som trafiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s