Kulturarvsdagen 2014 – samtal om krigen och kvinnorna

Kvinnorna har genom århundradena precis som männen tagit del i krigen, men kanske på annat sätt. Detta har ofta gjorts osynligt i historieskrivningen, där kvinnorna lätt blir sedda som passiva objekt. Men det är en bild som kan ifrågasättas. Johanna Parikka Altenstedt och jag samtalade kring detta, mot fonden av 450-årsminnet av Ronneby blodbad.

Detta filmade samtal spelades upp i Ronneby under Kulturarvsdagen 2014, den 14 september. Hoppas att du som ser detta tycker att det är intressant. Videon är producerad av Ola Hallqvist, AB Audiola. Allt skedde på uppdrag av Länsstyrelsen i Blekinge.

Blekinge, kvinnorna och krigen – ett inspirationssamtal from audiola / Ola Hallqvist on Vimeo.

  1. Astrid

    Väldigt intressant samtal! Håller på med ett projekt om historiska kvinnor i Ronneby och är nyfiken på om ni har några exempel på namngivna kvinnor som figurerar i krigstidshistorien.
    Tack på förhand!

    • Ingemar Lönnbom

      Hej Astrid! Tack för vänliga ord om vårt samtal, som jag gärna skulle fortsätta med andra vinklar tillsammans med Johanna och andra historiker. Jag har inte några namn att ge dig på studs, men Dick Harrison har nyligen påpekat att det finns gott om kvinnor att forska på bara man anstränger sig lite (min tolkning av hans ord, som jag inte återfunnit, kan möjligen vara från ett radioprogram jag lyssnade på). Problemet är kanske att man måste just gå in i käll- och grundforskning för att få till ett flyt i detta. Jag har också sett hur man på Armémuseum ansträngt sig för att visa kvinnornas roll i exempelvis trettioåriga krigets epok. Kanske du kan få råd och inspel därifrån?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s