Norska priskommittén har rätt – jämlikhet har betydelse för freden

Vad har hon åstadkommit? Medierna rapporterade att den norska Nobelkommitténs val av fredspristagaren Malala Yousafzai orsakade kritiska frågor från medier i Pakistan och dess grannländer. Svensk forskning visar att just den attityden gentemot kvinnor och barn försämrar möjligheterna till fred.

Det är ingen nyhet för oss 230 personer som deltog i förra lördagens öppna konferens i Karlskrona ”Vem fixar freden?”. Där höll bland andra forskaren Magnus Öberg föredrag om tillståndet i världen. Han redovisade resultat, bland annat från Uppsala universitets institution för freds- och konfliktforskning, vilka tydligt visar att samhällen med människosyn som klassar ner kvinnor och barn har svårare att gå framåt, mot välstånd och fred.

Läs gärna det pressmeddelande som gick ut från Uppsala redan igår!

Magnus Öberg har berättat för mig att Erik Melander är pionjären inom det här området – alltså att studera kopplingen mellan jämlikhet och krig. Melander hade upptäckt metodfel i tidigare forskning och gick därför in med hypotesen att det inte fanns någon koppling mellan jämlikhet och fred. När han sedan gjorde sina studier, visade det sig att han fick revidera sin uppfattning ordentligt!

Magnus Öberg skriver i ett mejl till mig: ”Efter en del initialt motstånd har han och andra nu börjat övertyga resten av forskarsamhället också. Det visar sig att sambandet mellan jämlikhet och väpnade konflikter inte bara finns, det är starkare än något annat samband vi känner till. Tidskriften Science gjorde ett reportage om den här forskningen för ett par år sedan där de intervjuade Melander och den andra pionjären Mary Caprioli.” 

Här är Magnus Öbergs litteraturtips för den som vill gå djupare i frågan:

Bjarnegård, Elin, and Erik Melander. 2011. “Disentangling Democratization, Gender, and Peace: The Negative Effects of Militarized Masculinity”, Journal of Gender Studies 20(2):139-154.

Melander, Erik, 2005. ”Gender Equality and Intrastate Armed Conflict”, International Studies Quarterly 49(4): 695-714.

Melander, Erik, 2005. ”Political Gender Equality and State Human Rights Abuse”,Journal of Peace Research 42(2): 149-166.

Det borde inte förvåna, men forskningen visar också att låg tolerans och förståelse för HBTQ-frågor också är negativa faktorer för freden i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s