Hoppas att Fredrik Lindström är felciterad

Inför kvällens TV-program om ”blekingskan” har Fredrik Lindström låtit sig intervjuas (BLT idag). För hans egen skull hoppas jag att han är felciterad, där står nämligen ”Sedan Blekinge blev svenskt har Karlskronas roll i nationalstaten förvandlats från att vara en port mot kontinenten till att vara örlogsstad i ett land där många inte vet vad örlog är, säger Fredrik Lindström.

Som många förhoppningsvis vet, har Karlskrona aldrig varit en dansk stad. Det är liasom det som är själva poängen med staden, den är en slags rikssvensk enklav i ett blekingskt folkhav. Grundfakta är att Blekinge blev en del av Sverige 1658 och att Karlskrona grundades 1680 och att blekingarna inte var riktigt att lita på under ganska lång tid (enligt den svenska överheten). Den inflyttning av holländska köpmän, baltisk adel, finländska båtsmän som skedde var en del i neutraliseringen av eventuellt motstånd.

Annars ska det bli intressant att se TV-programmet i kväll. Programmet förra veckan, från Smögen, var rena bildpoesin. Men vi får hoppas att Fredrik Lindström inte är så okunnig som han verkar av ovanstående citat.

Det finns ett antal myter och missuppfattningar om Blekinge och blekingskan. För det första så kan man tvista om vad som är ”blekingska”. Det är så stor skillnad på folkmålet i Olofström och Fågelmara att det känns konstigt att placera dem under samma rubrik. Dessutom var ju Olofström en del av Skåne fram till 1639! Sölvesborg (Listerlandet) var ett eget landskap och där har man ju dessutom vårdat den egna dialekten på ett föredömligt sätt. Det är forfarande stor skillnad om du befinner dig öster eller väster om Hoby skog, där den avgörande kulturgränsen i det gamla Blekinge går. Det är skillnad i dialekt och i mattraditioner som grundar sig i att det var mycket enklare att färdas i nordsydlig riktning än i östvästlig. Det där brukar jag få exempel på när jag är ute och håller föredrag om de blekingska ortnamnen.

Men som vanligt blir det säkert en trevlig kväll med Fredrik. En och annan pärla av sanning brukar han hitta, och sedan har han ett väldigt underhållande sätt att brodera kring denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s